YOSTAR: Arhitekturna razstava

datum: 23.07.2018

Razstava Young Styrian Architecture. Za povezovanje avstrijske in slovenske arhitekture v kontekstu nacionalne in mednarodne javnosti.

Yostar Eternit SI

 

Poleti 2018 imajo vsi arhitekturni strokovnjaki priložnost, da sodelujejo na razstavi YOSTAR, ki bo prikazana v Gradcu, Mariboru in Berlinu. Cilj je okrepiti prisotnost in povezovanje avstrijske in slovenske arhitekture v kontekstu nacionalne in mednarodne javnosti. To arhitekturno sodelovanje podpira tudi podjetje Eternit.


Cilj razstave „YOSTAR – Young Styrian Architecture“ je predstavitev aktualne štajerske arhitekturne produkcije v regionalnem in mednarodnem kontekstu. Sodelujoči arhitekti in arhitekturni biroji bodo ob izvedenem ali načrtovanem avtorskegam projektu, ki po njihovem mnenju predstavlja najbolj relevantno interpretacijo njihove arhitekturne misli, predstavili tudi projekt, ki jim služi kot inspiracija oz. je najbolj vplival na njihovo arhitekturno ustvarjanje.

Na otvoritvi razstave v Arhitekturnem domu v Gradcu je v toplih poletnih temperaturah prišlo okoli 200 ljudi.

Otvoritve so se udeležili Matevž Čelik Vidmar (MAO - Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana) iz Slovenije, ki je napisal tudi predgovor za objavo razstave. Patrick Schnabl (vodja oddelka Kultura, Evropa, zunanji odnosi), Markus Bogensberger (Upravna hiša arhitekture) in kustosinja Petra Kickenweitz, ki je govorila v imenu kustosnega tria (Petra Kickenweitz, Armin Stocker, Žiga Kreševič).

6. julija je sedem slovenskih arhitektov, predstavljenih na razstavi, predstavilo svoje predložene projekte, njihove arhitekturne položaje in dalo vpogled v njihovo delo na kratkih predavanjih.

V treh tednih, je razstavo v Arhitekturnem domu v Gradcu ter Hiši Arhitekture Maribor in kasneje Berlinsko arhitekturno galerijo obiskalo 780 ljudi (vključno z nekaterimi obiskovalci iz Slovenije).

Foto: Thomas Raggam - HDA

180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__43_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__65_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__74_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__139_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__142_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__161_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__162_180620_EOE_YOSTAR__c__Thomas_Raggam-HDA__173_